Predicțiile alarmante

Predicțiile alarmante ale unei echipe de experți internaționali, publicate în revista „Nature”, fac senzație în mediul online.

Noul studiu, realizat de peste 20 de oameni de știință, avertizează că daunele ireversibile pe care le aducem ecosistemelor Pământului ar putea duce la un colaps biologic brutal.

Și la sfârșitul lumii, așa cum o cunoaștem, potrivit Worldcrunch. Intitulat „Apropierea unei schimbări în biosfera Pământului”, studiul realizat de peste 20 de oameni de știință din diverse instituții internaționale nu este foarte optimist.

Cercetarea indică iminența unui colaps ireversibil al ecosistemelor Pământului.

Pentru a-și susține lucrarea, autorii au analizat studii care descriu perturbările biologice ale celor șapte mari crize planetare: explozia Cambriană, de-acum 540 de milioane de ani, cele cinci extincții masive, dintre care unele au anihilat 90% din viața de pe Pământ, și tranziția de la ultima Eră Glaciară la epoca noastră, acum mai bine 12.000 de ani.

Aproape jumătate din climatele prezente azi pe Pământ ar putea dispărea în curând

„Toate aceste tranziții au coincis cu constrângeri care au modificat atmosfera, oceanul și clima la scară globală”, spun autorii.

Același fenomen are loc în prezent: conform oamenilor de știință, aproape jumătate din climatele prezente astăzi pe Pământ ar putea dispărea în curând, fiind înlocuite de condiții nemaivăzute până acum de organismele vii pe 12% până la 39% din suprafața planetei.